Koliko je časova potrebno da naučim da pevam?

18/09/2022  

first-blog-image

Koliko brzo će učenik napredovati na časovima pevanja zavisi, zapravo, od nekoliko faktora.

Koliko brzo će učenik napredovati na časovima pevanja zavisi, zapravo, od nekoliko faktora.

Prvi faktor: Kakve su veštine vašeg predavača? Da li koristi efektne metode i da li može svoje znanje da Vam jasno prenese.

Drugi faktor: U kojoj meri je Vaš muzički sluh razvijen? Ukoliko nikada do sada niste pevali, a teže Vam ide da čujete tonove i da ih ponovite, učenje može potrajati malo duže nego kod drugog učenika koji ima razvijen muzički sluh. Isto važi i za osećaj za ritam. Ali, to ne mora biti pravilo ukoliko pratite savete predavača i uporni ste u vežbanju. Naravno, potrebno je određeno vreme da se nova znanja slegnu. Za razvoj sluha kod apsolutnih početnika potrebno je od tri meseca do godinu dana.

Treći faktor: Koliko vremena imate za vežbanje? Ovo je, pored faktora broj jedan, najvažniji faktor. Veoma je važno da, ukoliko ste se odlučili za časove pevanja, budete uporni i da svakoga dana odvojite barem malo vremena da se posvetite pevanju. U danu kada uopste nemate vremena to moze biti i 10 do 15 minuta. Preporučljivo je svakoga dana vežbati po pola sata.  Najduži vremenski period tokom koga niste vežbali ne bi trebalo da bude duži od 24 časa. Naravno neće biti kraj sveta ukoliko zbog obaveza ne stignete da vežbate par dana, ali, što ima više onih dana kada ne vežbate, to će Vaše učenje pevanja sporije ići. 

Četvrti faktor: Koliko često imate časove?

Učenik koji ima časove jednom nedeljno napredovaće sporije od učenika koji ima časove dva ili tri puta nedeljno. Zato, ukoliko već imate časove ređe od dva puta nedeljno, trebalo bi da se konsultujete češće sa svojim predavačem koji prati Vaše vežbanje. Idealno je da učenik ima časove dva puta nedeljno i da ostalim danima ima mogućnost podrške predavača koji će pratiti da li vežbanje ide u dobrom pravcu. Moja ponuda 24 Hours Singing Support  uključuje svakodnevnu podršku učenicima u vežbanju i dobijanje ličnog pismenog vodiča za vežbanje pevanja koji je prilagođen samo Vašim časovima.

Dakle, ukoliko nemate problema da ponovite ton koji čujete, vežbate svakog ili svakog drugog dana po 30 minuta, koristite jednom do dva puta nedeljno 24 Hours Online Singing Support, za dva i po do tri meseca bi trebalo da budete zadovoljni onim što čujete.

Na kraju krajeva, sve zavisi od Vaših ciljeva. Nakon tri meseca ne možemo očekivati da će apsolutni početnik postati profesionalac. Za tri meseca će veoma vredan početnik koji stalno radi biti zadovoljan onim što čuje i zavoleti svoj glas, ali i svestan da postoji još stvari na kojima treba da radi. A veoma vredan učenik sa prethodnim muzičkim iskustvom koji želi da usavrši svoje pevanje može očekivati da će biti izuzetno zadovoljan rezultatom i spreman za nove uspehe u karijeri.

Ovaj tempo mogu da garantujem za svoj rad. Ukoliko imate drugog predavača, potrebno je da njemu postavite ovo pitanje jer je, na kraju krajeva, tempo rada svakog predavača je individualan.

Vaša

Sanja Trifunović Gerginov

 

;

OSTALI BLOG POSTOVI

blog-1

Koliko je časova potrebno da naučim da pevam?

Koliko brzo će učenik napredovati na časovima pevanja zavisi, zapravo, od nekoliko faktora.

blog-1

Svakodnevno pravilno disanje kao glavni preduslov za zdrav život i dobro pevanje

Sigurno ste čuli za izraz "disati punim plućima". To znači živeti ispunjen život, punim kapacitetom....

blog-1

Pravilno držanje tela prilikom pevanja

Držanje tela svakog pevača treba da bude prirodno da bi svi mišići u telu bili opušteni. Kada je sva...

blog-1

Koje su prednosti ONLINE NASTAVE?

Online nastava je postala deo naše svakodnevnice i povezuje Vas sa najkvalitetnijim profesorima širo...

blog-1

Kako govoriti jasno, razgovetno i lepo?

Ukoliko jasno i razgovetno govorite, ostavljate veoma lep utisak na sagovornika a Vaša ideja koju že...

blog-1

Zbog čega je pevanje zdravo?

Pevanje podiže samopouzdanje, kada otkrijemo svoju strast i počnemo njome da se bavimo, postajemo sv...

blog-1

Šta ako ne volim boju svog glasa?

Svima se nama desilo da svoj glas prilikom govora doživljavamo na jedan način a zatim, kada čujemo k...

blog-1

Pravilno disanje prilikom pevanja

NAMA JE VAZDUH GORIVO. VAZDUH JE SVE. VAZDUH JE PEVAČKA MOĆ. BEZ VAZDUHA NEMA PEVANJA

blog-1

Kako pobediti strah od javnog nastupa?

Javni nastup može biti jedno stresno iskustvo ukoliko u glavi imamo negativna očekivanja i strah od...